Belgrad Kuşatması Hakkında Bilgi

Written By Mehmet DOĞAN on 25 Temmuz 2014 Cuma | 12:54

Belgrad Kuşatması, 1456 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nunMacaristan Krallığı'nın elinde olan Belgrad'ı 2. kez ele geçirme girişimidir. İlk kuşatma Osmanlı sultanı I. Murat tarafından gerçekleştirilmiştir.


Savaş öncesi

Sırpların başkenti olan Belgrad, Osmanlı baskısı nedeniyle 15. yüzyıl başlarında Macarlara bırakılmıştı. Osmanlı sultanı Fatih Sultan Mehmet1453'te İstanbul'un fethinden sonra, Macaristan Krallığı'nı hükmü altına almak için güçlerini toplamaktaydı. Öncelikli hedefi Belgrad (eski Macarca Nándorfehérvár) şehrinin sınır kalesiydi (Macarca végvár). Önceki yirmi yıllık süreçte Osmanlı ile birçok savaşta bulunmuş, Valak soyundan soylu ve savaşçı lider olan János Hunyadi, saldırıyı bekliyordu.


Kuşatma

Kuşatma, sonunda büyük bir savaşa dönüştü.Hunyadi'nin komutasındaki ani karşı saldırı ile Osmanlı kampını istila etmesi sonucunda, yaralanan Fatih Sultan Mehmet kuşatmayı kaldırmak ve geri dönmek zorunda kaldı. Bu arada Macar kampındaki vebaya yakalanan János Hunyadi, savaştan üç hafta sonra öldü.


Sonuçla

Belgrad kuşatması "Hristiyanlığın kaderini belirlemiştir". Papa III. Callixtus'un emriyle bu galibiyeti anmak için başlatılan öğle çanınınçalınması, Hıristiyan dünyasında halen kullanılmaktadır.

Kaynak

Galeri




belgrad kusatmasi, belgrad kuşatması özet, belgrad kuşatması nedir, belgrad kuşatması türkçe, belgrad kuşatması ile ilgili bilgiler, belgrad kuşatması resimleri, belgrad kuşatması vikipedi
Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Çok Farklı Bir Site Tarih,Biyografi,Şarkı,Sözleri,Video - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger